17.4.11

Πεντανόστιμα πασχαλινά κουλουράκια

Ψήσατε τα κουλουράκια σας; Χθες τελείωσα κι εγώ τα δικά μου. Το σπίτι μοσχοβολούσε βούτυρο, πορτοκάλι, μαστίχι ...  θύμιζε όμως και βομβαρδισμένο τοπίο από τα ταψιά, τις λαδόκολλες, τους λερωμένους πάγκους. Τις τελευταίες 5 ημέρες πρέπει να έχω ζυμώσει πάνω από 15 κιλά (βοήθησα και τη μαμά  μου να κάνει τα δικά της). Μου αρέσει η ποικιλία οπότε έφτιαξα τριών ειδών: κουλουράκια αμμωνίας, με άρωμα πορτοκαλιού  και "ανεβατά" (τι είναι πάλι ετούτο;)
Εκτός από τις γνωστές συνταγές, εδώ στη Ρόδο φτιάχνουμε τα "ανεβατά" κουλούρια, συνταγή παραδοσιακή που οι γιαγιάδες κληροδοτούν στα παιδιά και εκείνα με τη σειρά τους στα δικά τους παιδιά και "πάει λέγοντας". 
Κι εγώ εάν δεν ψήσω ανεβατά κουλουράκια να μυρίσει το σπίτι, δεν καταλαβαίνω Πάσχα. 




Αυτά τα κουλούρια γίνονται με προζύμι. Οι παλιές γυναίκες έπαιρναν αγιασμό την ημέρα του Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου) και μ' αυτό έφτιαχναν προζύμι, που διατηρούσαν όλο το χρόνο, για να το χρησιμοποιήσουν στα ζυμωτά ψωμιά τους, στα κουλούρια και σε διάφορες άλλες παρασκευές. Η ιδιαίτερη λοιπόν γεύση και μυρωδιά από το προζύμι έρχεται να δέσει αρμονικά  με το βούτυρο γάλακτος, το κοπανισμένο μαστίχι, την κανέλλα και το γαρύφαλλο.
Αφού έπλαθαν τα κουλουράκια,  τα άφηναν όλη τη νύχτα σκεπασμένα με κουβέρτα για να "ανέβουν" και να τα φουρνίσουν την επομένη το πρωί.
Θα μου επιτρέψετε όμως να μην σας αποκαλύψω περισσότερα, γιατί θέλω κι εγώ να συνεχίσω την παράδοση, να διδάξω την μικρή μου ''πριγκίπισσα'' τη συνταγή της "γιαγιάς"
Είναι καλό στις μέρες που ζούμε να φυλάμε στην ψυχή μας και κάτι από αυτές τις παραδόσεις γιατί τελικά αυτές είναι που δίνουν ένα άλλο νόημα στην μονότονη ζωή μας. 
Σας κερνάω ένα κουλουράκι για το καλό!

5 σχόλια:

  1. Πότε πρόλαβες βρε πριγκηπέσσα μου?
    Θαυμάζω... και τρέχω να προφτάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πώς πρόλαβα είναι άλλη ιστορία Marian μου. Τι να κάνω που έχω τρέλα με όλ' αυτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, χαίρομαι που βρήκα το μπλογκοσπιτάκι σου princess, είναι πολύ όμορφο...καλοτάξιδο να είναι και Καλό Πάσχα. Tantekiki.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλώς ήλθες στο "σπίτι" μου Tante Kiki! Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που σ' αρέσει η περιήγησή σου εδώ. Εύχομαι και σε σένα καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος20/4/13, 3:51 μ.μ.

    kalispera sas!!! princess eimai apo rodo kai prin 8 xronia exasa tin mitera mou 52 xronon kathe xrono skeftomai poso wraia mirize to spiti otan eftiaxne ayta ta koulouria alla distixos dn exw tin sintagi gia na ta ftiaksw sta paidakia mou!!! ean exeis tin evgeni kalosini kai mporeis na mou stileis tin sintagi tha sou eimoun evnomon!!!to e- mail mou einai : ( tiliako@yahoo.gr ) ean fysika thes kai mporeis!!! eyxaristw poli ek ton proteron!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή