2.4.11

Το κέικ της μαμάς


Σκέφτηκα να εγκαινιάσω το blogόσπιτό μου με κάτι γλυκό! Το κλασικό κέικ που όλοι γνωρίζουμε δεν λείπει ποτέ από κανένα σπίτι. Εγώ το λατρεύω ιδιαίτερα και το φτιάχνω πολύ συχνά. Βέβαια συνταγές υπάρχουν πολλές, όμως εγώ σας παραθέτω την πιο συνηθισμένη. Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
250 γρ. βούτυρο (όχι τύπου soft) σε θερμοκρασία δωματίου
400 - 450 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι 200 γρ.
3 βανίλιες
ξύσμα από πορτοκάλι
1 σφηνάκι κονιάκ (μπορείτε να το αντικαταστήσετε με χυμό από μισό πορτοκάλι)
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να μαλακώσει και να ασπρίσει λίγο.

Προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε και το γιαούρτι, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις βανίλιες.



Τέλος προσθέτουμε και το αλεύρι σε δόσεις. Μόλις απορροφηθεί όλο, χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμη σε γρήγορη ταχύτητα για να γίνει πιο ωραίο το μίγμα μας.

Βουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ ή αν θέλουμε, ειδικό ταψάκι με υποδοχές και ρίχνουμε το μίγμα. Εγώ χρησιμοποίησα το ταψάκι με τις υποδοχές και έβαλα καραμελόχαρτα αντί να το βουτυρώσω (δεν θέλω να κουράζομαι κιόλας!).

Γεμίζουμε τις υποδοχές μέχρι τη μέση περίπου γιατί θα φουσκώσουν τα κεκάκια μας.
Αν χρησιμοποιήσουμε μεγάλη φόρμα για κέικ ψήνουμε στους 170 βαθμούς κελσίου για περίπου 1 ώρα. Στα 50 λεπτά καλό είναι να ελέγξετε με μια οδοντογλυφίδα εάν έχει ψηθεί το γλυκό και αναλόγως σβήνετε το φούρνο ή συνεχίζετε το ψήσιμο. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε το ειδικό ταψάκι θα χρειαστεί μόνο 25 - 30 λεπτά ψήσιμο.
Προσοχή! Μην αφήσετε το κέικ να κρυώσει μέσα στο φούρνο γιατί θα στεγνώσει.

Και επειδή μου περίσσεψε λίγο από τη ζύμη σας έφτιαξα και μια καρδιά!
Δεν ξεχνάμε βέβαια να αφήσουμε και λίγο μίγμα στο μπολ, ξέρετε ... για να γλείψουν τα πιτσιρίκια!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips