22.12.11

Τα γλυκά των Χριστουγέννων! Μελομακάρονα ... Κουραμπιέδες ...

Hallo everyone! Πολύ χαίρομαι που κάνω αναρτησούλα και πάλι γιατί ομολογώ πως ένα στερητικό σύνδρομο το έπαθα η γυναίκα όμως οι περισσότερες μανούλες θα με καταλαβαίνετε ... δεν περισσεύει χρόνος και ειδικά όταν εργάζεται κανείς. Ζητώ συγγνώμη που δεν αφήνω σχόλια στα σπιτάκια σας, ελπίζω να με συγχωρέσετε, σύντομα θα επανορθώσω!
Φέτος τα Χριστούγεννα άργησα πάααααρα πολύ να φτιάξω τα γλυκάκια μου και παρόλο που έγιναν με αρκετό άγχος και βιασύνη, είναι πετυχημένα!
Για να ικανοποιήσουμε βέβαια τα γούστα όλων δεν αρκεστήκαμε μόνο στα κλασικά μελομακάρονα και κουραμπιέδες, κάναμε και μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας (δική μου παραλλαγή) και είναι τέλεια! Μμμμμ!


Οι συνταγές είναι από το περιοδικό Realfood (με κάποιες μικρές αλλαγές, προσαρμοσμένες στα δικά μου γούστα)

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Για τη ζύμη
1 1/2 κούπα ελαιόλαδο
3/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού
1/4 κούπας κονιάκ
1/2 κούπα φυτικό μαγειρικό λίπος λιωμένο (εγώ έβαλα μινερβίνη με βούτυρο γάλακτος)
1 κούπα ζάχαρη
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
8 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι σόδα
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι τριμμένη κανέλλα

Για το σιρόπι
2 κούπες μέλι
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
Για το γαρνίρισμα
1 1/2 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια
1 κουταλάκι τριμμένη κανέλλα
1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο

Χτυπήστε 4' στο πολυμίξερ στη δυνατή ταχύτητα τα υγρά υλικά, τη ζάχαρη και το ξύσμα (εγώ χρησιμοποίησα αυγοδάρτη).
Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλλα και ανακατέψτε καλά.
Αδειάστε τα υγρά υλικά μέσα στο μπωλ με το αλεύρι και ανακατέψτε αρχικά με ένα κουτάλι. Ζυμώστε ΕΛΑΦΡΑ το μείγμα, προσέχοντας να βραχεί καλά όλο το αλεύρι.
Κόψτε κομμάτια από ζύμη, ανοίξτε τα σε χοντρό κύκλο με ένα μικρό πλάστη και κόψτε από αυτά όμορφα σχέδια με μικρά κουπ πατ.
Αραδιάστε τα σε ταψί, χωρίς να το βουτυρώσετε, και ψήστε στους 175 βαθμούς κελσίου, 20' περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Όσο ψήνονται, ετοιμάστε το σιρόπι. Βράστε το μέλι με τη ζάχαρη και το νερό 5', αφαιρέστε τον αφρό και περιχύστε τα μελομακάρονα, αμέσως μόλις τα βγάλετε από το φούρνο.
Αφήστε να σταθούν 2', αναποδογυρίστε τα και αφήστε τα να σταθούν άλλα 2', να τραβήξουν σιρόπι, αλλά όχι να μουλιάσουν. (Εγώ σ' αυτό το σημείο μόλις τα έβγαλα από το φούρνο, τα βούτηξα στο κατσαρολάκι με το σιρόπι για μερικά δευτερόλεπτα και τα έβγαλα. Έτσι δεν είναι πάρα πολύ σιροπιασμένα, είναι όμως και τραγανά και αφράτα. Εξαρτάται από εσάς πώς θέλετε να είναι).
Ανακατέψτε τα καρύδια, την κανέλλα και το γαρύφαλλο και πασπαλίστε ένα ένα μελομακάρονο.




σιροπιασμένα, έτοιμα για επικάλυψη σοκολάτας

Για την παραλλαγή με τη σοκολάτα, έλιωσα δύο κουβερτούρες μαζί με 100 γρ. βούτυρο σε μπεν μαρί. Άφησα για λίγο να κρυώσει το μείγμα και μετά βούτηξα ένα ένα τα μελομακάρονα στη σοκολάτα. Έπειτα τα έπιασα με ένα πιρούνι, για να φύγει η περίσσια σοκολάτα, και τα άπλωσα σε μια λαδόκολλα για να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.






ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ


500 γρ. βούτυρο γάλακτος
1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες ή μία ράβδο βανίλιας σχισμένη
1 κούπα ασπρισμένα και καβουρντισμένα αμύγδαλα, αλεσμένα (εγώ δεν τα έβαλα)
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο ανθόνερο
ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα




Σε ένα τηγάνι αραδιάστε τα αμύγδαλα και ανακατεύοντας επάνω σε δυνατή φωτιά, ψήστε τα, ώσπου να αρχίσει να σκουραίνει το χρώμα τους. Χτυπήστε τα στο μπλέντερ να αλεστούν. Μπορείτε να τα αλέσετε λίγο ή να τα κάνετε σκόνη ανάλογα αν θέλετε οι κουραμπιέδες να έχουν σκληρά κομματάκια ή όχι.
Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τους σπόρους βανίλιας, εάν χρησιμοποιήσετε ράβδο βανίλιας, να ασπρίσουν. Το μείγμα πρέπει να είναι λευκό, αφράτο και πηκτό.
Εάν χρησιμοποιήσετε βανίλια σε σκόνη, ανακατέψτε τη με το αλεύρι. Σταματήστε το μίξερ και ρίξτε το αλεύρι λίγο λίγο, ζυμώνοντας ΕΛΑΦΡΑ το μείγμα. Ρίξτε τα αμύγδαλα και ζυμώστε λίγο ακόμη. Μην παραζυμώσετε το μείγμα. Αν το μείγμα κολλάει στα δάχτυλα ρίξτε κι άλλο αλεύρι ώσπου η ζύμη να πλάθεται χωρίς να κολλάει.
Κόψτε κομμάτια από τη ζύμη και ανοίξτε τα με το χέρι σας σε φύλλο πάχους 4 εκ. Κόψτε από αυτό με κουπ πατ αστέρια.
Αραδιάστε σε αβουτύρωτο ταψί και ψήστε τα στους 175 βαθμούς κελσίου έως ότου ροδίσουν ελαφρά, περίπου 30' .
Όσο ψήνονται στρώστε ζάχαρη άχνη σε ένα αλουμινόχαρτο και αραδιάστε επάνω σ' αυτήν τους κουραμπιέδες αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο. Ραντίστε με λίγο ανθόνερο και κοσκινίστε επάνω τους με το μεγάλο σουρωτήρι άφθονη ζάχαρη άχνη, όσο είναι ακόμη ζεστοί.
Αφήστε να κρυώσουν καλά και μεταφέρετέ τους σε πιατέλα.





Το καλύτερο σας το άφησα για το τέλος ...
Σας παρουσιάζω τα κουραμπιεδάκια της μικρής πριγκίπισσας!




Merry Christmas!!!


11 σχόλια:

  1. Καλημέρα!!!
    Και του χρόνου να είστε καλά να ξαναφτιάξετε τέτοια ωραία πραγματάκια!
    Τα λιμπίστηκα τα μελομακάρονα με τη σοκολάτα! Πολύ όμορφοι οι κουραμπιέδες-αστεράκια!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις! Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ερμιόνη μου μπορείς να κεραστείς κι ένα και δύο από αυτά που λιμπίστηκες!!! Φιλιά!

    Βάσω μου σ' ευχαριστώ! Όλοι να είμαστε καλά να ξαναφτιάξουμε!

    Και του χρόνου κορίτσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εύχομαι τα φετινά Χριστούγεννα να είναι γεμάτα αγάπη και αισιοδοξία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια Πολλά Χαραυγή! Είθε η ευχή σου να γίνει πραγματικότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και του χρόνου να είσαστε καλά...

    Καλά Χριστούγεννα με υγεία, ευτυχία κι αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!!!ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ!!!!!ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ♫♫♫ Feliz Natal!!!


    …………(¯`O´¯)
    …………*./ | \ .*
    …………..*♫*.
    ………, • '*♥* ' • ,
    ……. '*• ♫♫♫•*'
    ….. ' *, • '♫ ' • ,* '
    ….' * • ♫*♥*♫• * '
    … * , • Feliz' • , * '
    …* ' •♫♫*♥*♫♫ • ' * '
    ' ' • . Navidad . • ' ' '
    ' ' • ♫♫♫*♥*♫♫♫• * ' '
    …………..x♥x
    …………….♥
    Que o Natal não seja apenas uma data, mas um estado de espírito a nos orientar a vida.

    FELIZ NATAL!!!
    Beijinhos.
    Brasil

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλά Χριστούγεννα κοριτσάκι μου καλό!!! Χρόνια πολλά και καλά σε σένα και όλη σου την όμορφη οικογένεια!!! Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Marion, καλά Χριστούγεννα και σε σένα, πάντα με υγεία και να χαίρεσαι την οικογένειά σου!

    Fotolabida, σ' ευχαριστώ για τις ευχές και ανταποδίδω! Καλά Χριστούγεννα!!!

    Magia da Ines, thank you so much for your kind words!!! Merry Christmas!! A wish from my heart ...

    Γλυκιά μου Κική! Καλά Χριστούγεννα σου εύχομαι, πάντα με υγεία! Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος25/12/11, 12:45 π.μ.

    Χρονια πολλα με υγεια,αγαπη και αισιοδοξια
    Misirlou & maria

    ΑπάντησηΔιαγραφή