17.4.11

Πεντανόστιμα πασχαλινά κουλουράκια

Ψήσατε τα κουλουράκια σας; Χθες τελείωσα κι εγώ τα δικά μου. Το σπίτι μοσχοβολούσε βούτυρο, πορτοκάλι, μαστίχι ...  θύμιζε όμως και βομβαρδισμένο τοπίο από τα ταψιά, τις λαδόκολλες, τους λερωμένους πάγκους. Τις τελευταίες 5 ημέρες πρέπει να έχω ζυμώσει πάνω από 15 κιλά (βοήθησα και τη μαμά  μου να κάνει τα δικά της). Μου αρέσει η ποικιλία οπότε έφτιαξα τριών ειδών: κουλουράκια αμμωνίας, με άρωμα πορτοκαλιού  και "ανεβατά" (τι είναι πάλι ετούτο;)
Εκτός από τις γνωστές συνταγές, εδώ στη Ρόδο φτιάχνουμε τα "ανεβατά" κουλούρια, συνταγή παραδοσιακή που οι γιαγιάδες κληροδοτούν στα παιδιά και εκείνα με τη σειρά τους στα δικά τους παιδιά και "πάει λέγοντας". 
Κι εγώ εάν δεν ψήσω ανεβατά κουλουράκια να μυρίσει το σπίτι, δεν καταλαβαίνω Πάσχα. 




Αυτά τα κουλούρια γίνονται με προζύμι. Οι παλιές γυναίκες έπαιρναν αγιασμό την ημέρα του Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου) και μ' αυτό έφτιαχναν προζύμι, που διατηρούσαν όλο το χρόνο, για να το χρησιμοποιήσουν στα ζυμωτά ψωμιά τους, στα κουλούρια και σε διάφορες άλλες παρασκευές. Η ιδιαίτερη λοιπόν γεύση και μυρωδιά από το προζύμι έρχεται να δέσει αρμονικά  με το βούτυρο γάλακτος, το κοπανισμένο μαστίχι, την κανέλλα και το γαρύφαλλο.
Αφού έπλαθαν τα κουλουράκια,  τα άφηναν όλη τη νύχτα σκεπασμένα με κουβέρτα για να "ανέβουν" και να τα φουρνίσουν την επομένη το πρωί.
Θα μου επιτρέψετε όμως να μην σας αποκαλύψω περισσότερα, γιατί θέλω κι εγώ να συνεχίσω την παράδοση, να διδάξω την μικρή μου ''πριγκίπισσα'' τη συνταγή της "γιαγιάς"
Είναι καλό στις μέρες που ζούμε να φυλάμε στην ψυχή μας και κάτι από αυτές τις παραδόσεις γιατί τελικά αυτές είναι που δίνουν ένα άλλο νόημα στην μονότονη ζωή μας. 
Σας κερνάω ένα κουλουράκι για το καλό!

14.4.11

Πασχαλινή διακόσμηση!

Ήρθε πια ο καιρός για να στολίσουμε το σπίτι μας με πασχαλινά στολίδια. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και μέρες η μικρή "πριγκίπισσα" μου έχει φάει τ' αυτιά για το πότε θα στολίσει επιτέλους τα αυγουλάκια, τα καλαθάκια και όλα τα συναφή. Δυστυχώς δεν βρήκα χρόνο να κάνω κάτι τέτοιο νωρίτερα αλλά "κάλλιο αργά παρά ποτέ" που λέει και η παροιμία.

Πάρτε μια μικρή γεύση από την κουζίνα μου 

Η κουρτίνα στο παράθυρό μου



Τα στολιδάκια στον απορροφητήρα


Το πάσο της κουζίνας γεμάτο με αυγά
(οι κότες μας ήταν φέτος καρπερές)


Εύχομαι να πήρατε μερικές ιδέες!!! Σας χαιρετώ ...

11.4.11

Λαμπάδες για την Ανάσταση!

Το Πάσχα κοντοζυγώνει κι εγώ έχω αρχίσει να σκέφτομαι τι λαμπάδα θα προσφέρω φέτος στην βαφτιστικιά μου. Δεν θέλω να καταφύγω στην γνωστή λύση (αναφέρομαι στο μεγάλο κατάστημα με τα παιχνίδια). Προτιμώ κάτι χειροποίητο για την μικρή "δεσποινίδα" που σίγουρα θα το εκτιμήσει πολύ.
Βρήκα τρεις άσπρες λαμπάδες που τις είχα κρυμμένες μαζί με όλα τα πασχαλινά μπιχλιμπίδια, ξετρύπωσα και κάτι υφασμάτινες κορδέλες, που δεν θυμάμαι από πού τις είχα μαζέψει, έκοψα μαργαριτούλες από τσόχα, έβαλα και λίγη από την τσαχπινιά μου και ιδού!

Η δεύτερη προορίζεται βέβαια για την μικρή "πριγκίπισσα" που φέτος  θέλει κάτι που να θυμίζει "Barbie". Κι εγώ φυσικά δεν της χάλασα το χατίρι. 

 
Αυτή εδώ προέκυψε κατά λάθος αλλά τελικά βρήκε παραλήπτη. 

Καλή Ανάσταση να έχουμε!

9.4.11

Καρδιές παντού

Καλή σας μέρα! Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά κι εγώ απ' την βεράντα του σπιτιού μου μυρίζω τις ωραιότερες ευωδιές! Άνθη πορτοκαλιάς και λεμονιάς, γιασεμί ... Η διάθεση τώρα διαφορετική, οπότε αρχίζω δειλά δειλά να προσθέτω ανοιξιάτικη νότα μέσα στο σπίτι.


Αυτές οι συμπαθητικές καρδούλες είναι φτιαγμένες από περισσευούμενα υφασματάκια, γεμισμένες με μαλλί από παλιά κουβάρια και στολισμένες με σατέν κορδελίτσες (η γιαγιά μου λέει, "κόρη μου μην πετάς τίποτα, κάπου θα σου χρειαστεί". Πόσο δίκιο έχει, να' ναι καλά η γυναίκα!).

Έτσι λοιπόν τις κρέμασα κι εγώ στα ντουλάπια της κουζίνας μου ...


στο πόμολο της πόρτας ...

Α, θα δώσω και μία στην κουμπάρα μου μέσα στο καλαθάκι με τα κουλουράκια ...
Όσο για το τελευταίο, τα κουλουράκια δηλαδή, αναμείνατε για νέες, γλυκές αναρτήσεις.

5.4.11

Σπιτικές χορτόπιτες

Καλημέρα! Σήμερα σας έχω κάτι εύκολο, νόστιμο που ... θυμίζει χωριό! Χορτόπιτες στο τηγάνι, σαν της γιαγιάς!!!


Χθες είχαμε για μεσημεριανό διάφορα μεζεδάκια, ανάμεσα σ' αυτά ήταν και βραστά χόρτα. Μου περίσσεψαν αρκετά και  είπα να φτιάξω χορτόπιτες που αρέσουν στην μικρή "πριγκίπισσα". 
Άνοιξα το ψυγείο να δω τι λαχανικά έχω. Μμμ ... βρήκα λίγο μαϊντανό, μπόλικο άνιθο και ένα κρεμμυδάκι φρέσκο.Δεν το σκέφτηκα και πολύ.
Σήκωσα τα μανίκια και στρώθηκα στη δουλειά. Καταρχήν σούρωσα τα χόρτα από το ζουμί τους. Σε ένα τηγάνι τσιγάρισα αρκετό κρεμμύδι (πρόσθεσα και ένα ξερό) μαζί με το μαϊντανό και τον άνιθο. Έβαλα και λίγο σπανάκι που είχα στην κατάψυξη και πρόσθεσα και τα χόρτα. Έριξα και αλατάκι - πιπεράκι για τη γεύση, τα άφησα για 2 λεπτά στη φωτιά και τα έβαλα σε ένα μπολ να κρυώσουν.
Για το ζυμαράκι μου πήρα μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, έριξα μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ρίχνοντας  σιγά σιγά  χλιαρό νερό άρχισα το ζύμωμα. Η ζύμη μου κολλούσε λιγάκι στα χέρια γι' αυτό έριξα 3 - 4 κουταλιές της σούπας λάδι και συνέχισα το ζύμωμα. Το ζυμαράκι μου ήταν ζεστό και μαλακό. Το άφησα σκεπασμένο με μια πετσέτα να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Αλεύρωσα τον πάγκο μου και άρχισα να ανοίγω μικρά στρογγυλά φύλλα με τον πλάστη. Έριξα λίγη από τη γέμιση, έκλεισα γύρω γύρω καλά την πιτούλα και την έβαλα στο τηγάνι με λίγο λαδάκι να την τηγανίσω. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό. Μπορεί βέβαια από εμφάνιση να μην σκίζει, από γεύση όμως ... άλλο πράγμα!

4.4.11

Αφράτα κουλουράκια με αμμωνία

Θα χρειαστούμε:
1300-1500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)
250 γρ. βούτυρο γάλακτος
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο
5 αυγά
3 βανίλιες 
1,5 κ.σ. αμμωνία
αυγό για το άλλειμα

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. 
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και στη συνέχεια τις βανίλιες.
Διαλύουμε την αμμωνία στο γάλα και την ρίχνουμε στο μίγμα.
Προσθέτουμε και το αλεύρι λίγο λίγο. Η ζύμη θα πρέπει να μην κολλάει στα χέρια.
Πλάθουμε ό,τι σχέδια θέλουμε, αλείφουμε με το αυγό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς κελσίου μέχρι να ροδίσουν.



Τραγανά κουλουράκια πορτοκαλιού

Θα χρειαστούμε:
250 γρ. βούτυρο
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 κρόκοι αυγών
1,5 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
χυμό από μισό πορτοκάλι
800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει.
Ρίχνουμε τους κρόκους και στη συνέχεια το χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μίγμα μέχρι η ζύμη να μην κολλάει.
Πλάθουμε πλεξουδίτσες, αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου μέχρι να ροδίσουν.

3.4.11

Μικρές εκπλήξεις για τα παιδιά!

Τα παιδιά ενθουσιάζονται προσφέροντάς τους μικρές εκπλήξεις κάθε τόσο. Τα δωράκια που βρίσκουμε σε περιοδικά ή σε συσκευασίες στα σούπερ μάρκετ είναι μια καλή λύση για να τους δώσουμε λίγη χαρά. Εγώ κρατάω και μερικά για τα Χριστούγεννα ... ξέρετε εσείς!

Ζύμη για πίτσα

Κουράζεστε με την ιδέα ότι θα λερώσετε την κουζίνα με αλεύρια, μπολ και όλα τα συναφή; Μην ανησυχείτε γι' αυτό. Φτιάξτε μεγαλύτερη δόση ζύμης, χωρίστε την σε σακουλάκια τροφίμων και αποθηκεύστε στην κατάψυξη. Το ζυμάρι δεν παθαίνει απολύτως τίποτα. Όταν χρειαστείτε ζύμη για να φτιάξετε την πίτσα σας, ξεπαγώστε όσα σακουλάκια θέλετε (υπολογίστε ότι θέλει και κάποιες ώρες για να ξεπαγώσει το ζυμαράκι). Αφού μαλακώσει η ζύμη "ενεργοποιήστε" την με λίγο αλευράκι  (προσοχή στην ποσότητα, θέλουμε να παραμείνει μαλακιά) και αφήστε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, περίπου 40 - 50 λεπτά. Μετά είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε την σπεσιαλιτέ σας!

Σας περίσσεψε ψωμάκι;

Έχει τύχει πολλές φορές να μου περισσέψει ψωμί ή άρτος από την εκκλησία. Κόβω λεπτές φετούλες και τις αραδιάζω σε ταψί. Ψήνω στο φούρνο στους 100 βαθμούς κελσίου (αερόθερμο) για 1 ώρα και έχω έτοιμο μυρωδάτο "φρυγανισμένο ψωμάκι" για το πρωινό μας.

Αρωματικό κουζίνας

Όσο και να καθαρίσω, η μυρωδιά της τηγανίλας στην κουζίνα παραμένει. Βρήκα ένα τρόπο να την ξεφορτωθώ. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω νερό και προσθέτω λίγα γαρύφαλλα ολόκληρα, ένα ξυλάκι κανέλλας και φλούδες από πορτοκάλι ή λεμόνι. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και οι ατμοί αρωματίζουν όμορφα την κουζίνα μου.

Ηλεκτρική σκούπα "αρωματική"


Θα σας πω δυο ωραίες λύσεις για να αρωματίζεται το σπίτι σας την ώρα που ...  εσείς σκουπίζετε με την ηλεκτρική σκούπα.
1. Μην πετάτε τα παλιά σας αρώματα. Ψεκάστε ένα κομμάτι βαμβάκι και τοποθετήστε το στην σακούλα της σκούπας. Μετά το σκούπισμα ο αέρας του σπιτιού θα είναι ευωδιαστός.
2. Ανοίξτε 1 - 2 βανίλιες (απ' αυτές που βάζουμε στα γλυκά) και ρίξτε πάνω στο χαλί. Ρουφήξτε με τη σκούπα. Όταν θα έχετε τελειώσει το σκούπισμα ο χώρος θα μυρίζει γλυκιά βανίλια.

2.4.11

Το κέικ της μαμάς


Σκέφτηκα να εγκαινιάσω το blogόσπιτό μου με κάτι γλυκό! Το κλασικό κέικ που όλοι γνωρίζουμε δεν λείπει ποτέ από κανένα σπίτι. Εγώ το λατρεύω ιδιαίτερα και το φτιάχνω πολύ συχνά. Βέβαια συνταγές υπάρχουν πολλές, όμως εγώ σας παραθέτω την πιο συνηθισμένη. Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
250 γρ. βούτυρο (όχι τύπου soft) σε θερμοκρασία δωματίου
400 - 450 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι 200 γρ.
3 βανίλιες
ξύσμα από πορτοκάλι
1 σφηνάκι κονιάκ (μπορείτε να το αντικαταστήσετε με χυμό από μισό πορτοκάλι)
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να μαλακώσει και να ασπρίσει λίγο.

Προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε και το γιαούρτι, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις βανίλιες.



Τέλος προσθέτουμε και το αλεύρι σε δόσεις. Μόλις απορροφηθεί όλο, χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμη σε γρήγορη ταχύτητα για να γίνει πιο ωραίο το μίγμα μας.

Βουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ ή αν θέλουμε, ειδικό ταψάκι με υποδοχές και ρίχνουμε το μίγμα. Εγώ χρησιμοποίησα το ταψάκι με τις υποδοχές και έβαλα καραμελόχαρτα αντί να το βουτυρώσω (δεν θέλω να κουράζομαι κιόλας!).

Γεμίζουμε τις υποδοχές μέχρι τη μέση περίπου γιατί θα φουσκώσουν τα κεκάκια μας.
Αν χρησιμοποιήσουμε μεγάλη φόρμα για κέικ ψήνουμε στους 170 βαθμούς κελσίου για περίπου 1 ώρα. Στα 50 λεπτά καλό είναι να ελέγξετε με μια οδοντογλυφίδα εάν έχει ψηθεί το γλυκό και αναλόγως σβήνετε το φούρνο ή συνεχίζετε το ψήσιμο. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε το ειδικό ταψάκι θα χρειαστεί μόνο 25 - 30 λεπτά ψήσιμο.
Προσοχή! Μην αφήσετε το κέικ να κρυώσει μέσα στο φούρνο γιατί θα στεγνώσει.

Και επειδή μου περίσσεψε λίγο από τη ζύμη σας έφτιαξα και μια καρδιά!
Δεν ξεχνάμε βέβαια να αφήσουμε και λίγο μίγμα στο μπολ, ξέρετε ... για να γλείψουν τα πιτσιρίκια!!!

1.4.11

Email

Σας ευχαριστώ θερμά που επισκεφθήκατε το blog μου! Θα χαρώ πολύ να απαντήσω σε οτιδήποτε κι αν χρειαστείτε. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω του email μου: princess.kon@hotmail.com
Αυτό το blog είναι αφιερωμένο σε δύο πρόσωπα που υπέρ αγαπώ. Πρώτα απ' όλα στην μικρή μου "πριγκίπισσα" (εξού και το όνομα του blog) και στην Helen, που πάντα περιμένει να της προσφέρω κάτι φτιαγμένο απ' τα χεράκια μου, και "κατά κάποιον τρόπο" με παρότρυνε να παρουσιάσω το δημιουργικό μου ταλέντο. Την ευχαριστώ πολύ γι' αυτό! Εύχομαι να περνάτε όμορφα μαζί μου!
Αυτό το blog είναι αφιερωμένο σε δύο πρόσωπα που υπέρ αγαπώ. Πρώτα απ' όλα στην μικρή μου "πριγκίπισσα" (εξού και το όνομα του blog) και στην Helen, που πάντα περιμένει να της προσφέρω κάτι φτιαγμένο απ' τα χεράκια μου, και "κατά κάποιον τρόπο" με παρότρυνε να παρουσιάσω το δημιουργικό μου ταλέντο. Την ευχαριστώ πολύ γι' αυτό! Εύχομαι να περνάτε όμορφα μαζί μου!

Καλή αρχή!

1η Απριλίου σήμερα και είπα κι εγώ να σας καλοσωρίσω στο καινούριο μου "σπίτι"! Αυτό το blog είναι αφιερωμένο σε δύο πρόσωπα που υπέρ αγαπώ. Πρώτα απ' όλα στην μικρή μου "πριγκίπισσα" (εξού και το όνομα του blog) και στην Helen, που πάντα περιμένει να της προσφέρω κάτι φτιαγμένο απ' τα χεράκια μου, και κατά κάποιον τρόπο με παρότρυνε να παρουσιάσω το δημιουργικό μου ταλέντο. Την ευχαριστώ πολύ γι' αυτό! Εύχομαι να περνάτε όμορφα μαζί μου! Καλή μας αρχή λοιπόν!!!